Maak van je huis een Thuis

Zoals het klokje thuis tikt…

Ik ben een huismu(t)s. Ik vind het héél erg fijn om thuis te zijn. Zó prettig zelfs, dat ik me er echt toe moet zetten om ons huis te verlaten, zeker als het voor meerdere dagen is en al helemaal als het een vakantie betreft.

Nu zul je misschien denken dat ik verlegen of introvert ben, maar niets is minder waar. De mensen die mij kennen, weten dat ik een kletskous ben en dat ik ook niet bepaald op mijn mondje gevallen ben. Nee, het ligt totáál ergens anders aan dat ik zo graag thuis ben…

Mijn huis is mijn Thuis

Bij beppe Koudum – ik kom uit Friesland en daar wordt een oma ‘beppe’ genoemd en ze woonde in Koudum – hing aan de muur een door haarzelf geborduurd schilderij met daarop een afbeelding en het spreekwoord ‘Eigen Haard is Goud Waard’. Misschien komt het doordat mijn beppe ook ‘Dirkje’ heette, dat ik hetzelfde voel? Of ze vond dit gewoon het meest leuke borduurpatroon voor dat moment, dat kan natuurlijk ook nog.

In ieder geval staan de spreekwoorden ‘Eigen Haard is Goud Waard’, ‘Oost West, Thuis Best’ en ‘Zoals het Klokje Thuis Tikt, Tikt het Nergens’ symbool voor hoe ik me voel over ons huis, een gewone rijtjeswoning met een heerlijke tuin erachter in het mooie Culemborg.

Méér dan stenen en cement…

Om dat Thuisgevoel te krijgen, is er natuurlijk méér nodig dan wat stenen en cement op een prettige locatie. Wát dan wel?

Thuis is voor mij:

 1. mijn man en de katten om me heen
 2. lekker onze eigen spullen om me heen (meubels, boeken, computer)
 3. doen waar ik zélf zin in heb op de momenten die ik zelf kies
 4. een veilige plek
 5. volledig mezelf kunnen zijn
 6. een fijn huis met een heerlijke tuin in een rustige buurt

Hoe maak je van je huis een Thuis?

Een huis kun je kopen of huren, maar een Thuis kun je alleen maar máken… door er een liefdevol samenzijn te hebben met je dierbaren, door er meubelen in te zetten die je mooi vindt en waar je je prettig bij voelt en door er dingen te doen en te beleven die je fijn vindt.

Een Thuis is iets wat je kunt laten groeien en moet blijven voeden. Een Thuis heb je als je een fijne, positieve ‘relatie’ hebt opgebouwd met je huis. Een Thuis is een veilige plek waar je áltijd welkom bent, waar je jezelf kunt zijn en waar je tot rust komt. Een Thuis toont je een weerspiegeling van wie je bent…

Is joúw huis een Thuis?
Wat is en betekent ‘Thuis’ voor jou?

Dirkje Evers

Dirkje Evers is de oprichter en eigenaar van Groeikans Academie. De blogs op deze website dateren uit de periode 2012-2014, maar de inhoud is nog steeds waardevol, want de 'lessen' uit de blogs zijn tijdloos. Momenteel is Dirkje actief binnen haar webdesignbedrijf Presenteer Jezelf Online. Vanzelfsprekend heeft ze ook deze website voor Groeikans Academie zelfgemaakt.

7 reacties

 1. Monique op 24 november 2012 om 21:12

  Dat het huis weerspiegeld hoe ik me voel, kan ik beamen. Het helpt me dan ook om me opgeruimder te voelen wanneer ik mijn huis opruim. Soms kan de slaapkamer een verzamelplek zijn van gewassen goed, stijk goed en allerhande dingen. Ik merk dan dat ik met minder rustig slaap. Wat is het dan fijn om een opgeruimde kamer te hebben met van dat heerlijk fris ruikende beddengoed (ruik jij het ook 😉 )Daar wordt ik dan heel erg blij van. Maar o, wat vindt ik het heerlijk om rommel te maken. Heerlijk creatief bezig zijn (in de breedste zin van het woord)Ik hoef dan echt de deur niet uit, sterker nog liever niet. Het liefst laat ik alles dagen liggen zo dat ik er elk moment mee verder kan wanneer ik daar even tijd voor heb. En wat is het heerlijk om me op de bank te nestelen met een pot thee een lekkere deken en een boek of een film. Zucht… gelukkig, morgen is het zondag.

 2. Antoinet op 25 november 2012 om 10:48

  Thuis is voor mij echt een plek
  Waar ik helemaal mezelf kan zijn
  Vooral doen waar ik zin in heb
  Soms heel actief, maar lekker lui in m,n bank is ook fijn

  Met dit weer heerlijk met een boek
  Niks moet alles mag

 3. Leo Hooijmans op 25 november 2012 om 14:02

  Mijn kantoor heb ik aan huis.
  Ik heb dus een kantoor-/thuispet op.
  Zeven dagen kantoor en zeven dagen (uit of) thuis.
  Wanneer ik dat wil. Bevalt me best.
  HNW bestaat voor mij al langer dan dat men de trend heeft uitgedacht.
  Mijn kalender heb ik altijd op zak (iPhone), in mijn tas (iPad) of op bureau (MacBook).
  Net als alle spreekwoorden en gezegdes die te vinden zijn via bovenstaande apparaten.
  Bevrijd van papier! en….. in contact met Dirkje 🙂 .
  Wat wil je nog meer?

 4. Berthel de Wit op 26 november 2012 om 18:57

  Op het raam van de keukendeur hangt al een paar jaar het volgende gedicht. Het komt uit de Plint collectie (geschreven door Kees Spiering) en is van plasticfolie oid. We kunnen het er alleen maar hartgrondig mee eens zijn. Zeker in deze novembermaand voelt ons huis als een warm behaagelijk plekje.

  Thuis
  Alsof je een plek bereikt
  Om je heen kijkt
  en weet dat je thuis bent
  Een weiland vergeten
  Langs duinen en bosrand,
  iemand buigt tussen jou
  en een feest – op zoek
  naar de wijn, een gezicht
  wordt zijn eerste woorden,
  wat geschreven werd voor jou
  door een nooit gevoelde hand.
  Alsof je dit al kende
  voor je het zag. Er geweest was
  voor je er zou komen.
  Zo thuis.

 5. Danielle Herckens op 30 december 2012 om 12:30

  een thuis…een thema dat me raakt…Mijn huis én thuis brandde volledig af…mijn kinderen Noubie de hond en Biba de kat hebben toen ook de aarde verlaten. Op 3 jan’13 zal het 7 jaar geleden zijn en ik ervaarde dit echt als 7 magere jaren. Intense zoektochten, crisissen, onmachtperiodes..kortom de donkere nacht van mijn ziel duurde langer dan één nacht. Nu voel ik dat deze donkerte ook licht toelaat en dat het licht zichtbaar wordt. Ook andersom…het licht maakt de duisternis zichtbaar en ik voel dat ik nu kan kiezen. Kies ik voor het lichte of voor de zwaarte? Mede door Louise Hay, Esther Hicks en eigen bereidheid om te kiezen, stap ik langzaam én zeker naar de liefdevolle plekken waar ik ook mijn thuis zal vinden omdat ik het eerst in mezelf terug heb moeten toelaten…Een ware pelgimstocht met een thuis in het vooruitzicht waar ik mijn lichaam kan verwarmen aan de gezellige open haard. Het vuur dat eens alles wegnam, transformeer ik naar de warmte in mijn hart…

  • Dirkje Evers op 1 januari 2013 om 15:59

   Wat een verdrietige gebeurtenis, Daniëlle. Ik kan me voorstellen dat je wereld compleet op z’n kop gezet werd en wordt hierdoor. Ik wens je van harte toe dat jouw zoektocht dit jaar ten einde komt en dat je eindelijk jouw nieuwe Thuis mag vinden!

  • Melijn op 11 januari 2013 om 20:35

   Ik wens jou de(t)huis van je dromen, je eigenste huis waar jij je compleet en volledig thuis voelt.
   Liefs
   Chantal

Laat een reactie achter