Wie of wat bepaalt wie jij bent

Wie of wat bepaalt wie jij bent?

Lizzie Velasquez is een jonge vrouw van 23 jaar. Ze heeft een onbekende, zeer zeldzame ziekte waardoor haar lichaam geen vet kan opslaan en ook geen spierweefsel kan aanmaken. Ze kan hierdoor eten wat ze wil én zoveel ze wil, maar zal nooit méér wegen dan ongeveer 30 kilo…

Lizzie’s aandoening kent voordelen, die ze met een vrolijke dosis zelfspot beschrijft in haar Tedx-talk. Maar natuurlijk zit er achter die vrolijke zelfspot ook een andere, veel minder mooie kant.

Lizzie’s leven kende (en kent) vele hindernissen en uitdagingen, met de daarmee gepaard gaande gevoelens van onmacht, frustratie en verdriet. Zo moest ze niet alleen leren omgaan met haar lichamelijke beperkingen, maar ook met de negatieve reacties van andere mensen op haar unieke en afwijkende verschijning.

Het meest confronterende moment daarin was toen ze op highschool leeftijd een Youtube video zag waarin ze de ‘De lelijkste vrouw ter wereld’ werd genoemd. De video was vier miljoen keer bekeken en had duizenden reacties gekregen. Er waren zelfs mensen die schreven: ‘Lizzie, kun je alsjeblieft de wereld een plezier doen, een pistool tegen je hoofd zetten en jezelf doden?’

Stel je eens voor wat zoiets met je doet, als mensen die dingen over je zeggen…?

Haar persoonlijke ervaringen met haar bijzondere uiterlijk hebben haar geïnspireerd tot het geven van lezingen en het schrijven van de boeken ‘Lizzie Beautiful’ en ‘Be Beautiful, Be You’. Ze laat je hierin kennismaken met haar leven en hoopt hiermee jonge volwassenen die worstelen met hun eigenwaarde en zelfbeeld te laten zien en ervaren dat schoonheid binnen in je zit en dat je mag zijn wie je bent.

Genoeg gezegd nu, het is tijd om te kijken naar Lizzie zelf:

en ook

Wie of wát bepaalt wie jij bent? In hoeverre ben jij afhankelijk van wat anderen over jou en jouw uiterlijk denken? 

Dirkje Evers

Dirkje Evers is de oprichter en eigenaar van Groeikans Academie. De blogs op deze website dateren uit de periode 2012-2014, maar de inhoud is nog steeds waardevol, want de 'lessen' uit de blogs zijn tijdloos. Momenteel is Dirkje actief binnen haar webdesignbedrijf Presenteer Jezelf Online. Vanzelfsprekend heeft ze ook deze website voor Groeikans Academie zelfgemaakt.

2 reacties

 1. Marcel op 8 mei 2015 om 19:55

  Hallo Dirkje,

  Vind Lizzie een geweldige vrouw hoe zijn al die negatieve hobbels heeft overwonnen en al die negativiteit heeft om gezet naar positiviteit, ronduit knap en moedig.
  Ben zelf ook op zoek naar wie ik ben en wat mijn gemaakt heeft zoals ik nu ben, ben echt niet gelukkig

  • Dirkje Evers op 9 mei 2015 om 13:17

   Hallo Marcel,

   Ja, geweldig hè!

   Wat verdrietig voor je dat je niet gelukkig bent. Probeer vooral niet teveel te blijven hangen in ‘graven’ in het verleden, want weet je, het verleden verander je niet meer. Neem eruit mee wat je nodig hebt om te kunnen begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt in sommige situaties en neem kleine stappen om je NU, vandaag, op dit moment blij te kunnen voelen. Al is het maar voor heel even.

   Dat kunnen hele kleine dingen zijn die je doet, maar als je het iedere dag doet, dan heb je iedere dag een blij moment. En dan volgen er automatisch méér van die momenten en worden de kleine geluksmomenten groter en word jij sterker.

   Mag ik je een boekentip geven? Ik heb zelf lang geleden heel veel gehad aan het boek Spiegelogie van Willem de Ridder. Misschien dat het boek jou ook op weg kan helpen.

   Ik wens je heel veel succes toe op de weg naar jouw geluk,
   Lieve groet,
   Dirkje

Laat een reactie achter