Wat zie jij als je in de spiegel kijkt

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?

Eigenlijk had ik hierboven ‘WIE zie jij in de spiegel?’ willen schrijven, en dus vragen. Alleen weet ik – uit eigen ervaring en van wat ik hoor – dat we (te) weinig kijken naar wíe we in de spiegel zien, en meestal meer bezig zijn met wát we zien.

‘Zit mijn haar wel goed, is die pukkel al weg, wat zie ik er bleek uit, wat heb ik toch een grote neus’, zijn dingen die je vast weleens denkt, als je in de spiegel kijkt. En daar blijft het dan waarschijnlijk vaak ook bij. En dat is jammer.

Als je haar maar goed zit?

‘Als je haar maar goed zit’ was in 1983 een hit van de groep Vulcano, en de rest van de songtekst wilde ons doen geloven dat het dan met onze dag en met onze zorgen wel goed zou komen. En ik begrijp best dat je graag wilt dat je haar goed zit en dat je zo snel mogelijk weer van die pukkel af wilt zijn en graag wat meer kleur op je wangen wilt hebben. En dat je daar dan enige aandacht aan besteedt, gewoon omdat je jezelf daarna toch wat prettiger voelt en alles daardoor misschien voor jouw gevoel wel beter lijkt te gaan.

Maar jammer vind ik het wel als je daarbij ‘vergeet’ om aandacht te besteden aan één van de belangrijkste dingen die je op dat moment van de dag kunt doen voor jezelf, namelijk: erkenning geven aan wié je bent en iets liefs of aardigs zeggen tegen jezelf.

Schenk liefdevolle aandacht aan wie je bent

Er zijn twee momenten op de dag die bij uitstek geschikt zijn om jezelf wat liefdevolle aandacht te schenken, en dat is ’s morgens als je opstaat en ’s avonds als je naar bed gaat. Dit zijn de momenten dat je vrijwel zeker voor de spiegel van de badkamer of doucheruimte oog in oog komt te staan met jezelf. En waarom zou je daar geen gebruik van maken?

Als je ’s morgens als je opstaat liefdevolle aandacht schenkt aan jezelf, dan geef je jezelf de beste start van de dag die je je maar wensen kunt. En als je ’s avonds jouw dag op dezelfde manier afsluit, dan ga je met een fijn gevoel de nacht in en profiteer je daarvan tijdens jouw nachtrust.

Dus, probeer het eens vanavond en morgenochtend

Ga voor de spiegel staan en:

 1. Kijk jezelf liefdevol in de ogen
 2. Zeg iets liefs over jezelf en/of geef jezelf een compliment
 3. Sla je armen om je heen en zeg ‘[Jouw naam], ik hou van jou!’

En als stap 3 erg moeilijk voor je is, dan zeg je daar ‘ik ben bereid om van je te (leren) houden’. Of, als stap 3 gemakkelijk is geworden, dan voeg je er de woorden ‘precies zoals je bent’ aan toe.

Verspil geen tijd aan ‘tekortkomingen’ waar je niets aan kunt veranderen

En die te grote neus of te kleine oren? Daar zul je het mee moeten doen in je leven. Of, zoals Cherié Carter-Scott in één van haar boeken schrijft:

‘Je krijgt een lichaam. Je kunt ervan houden of er een hekel aan hebben, maar het zal van jou zijn zolang jouw leven op aarde duurt’.

Dus accepteer hoe je eruit ziet, of doe er wat aan, voor zover dat laatste in je vermogen en binnen je mogelijkheden ligt. Maar ga jezelf alsjeblieft niet iedere dag overladen met kritische opmerkingen die gericht zijn op dingen die je niet kunt veranderen, want daarmee ondermijn je je zelfvertrouwen en loopt je gevoel van eigenwaarde iedere keer weer een nieuwe deuk op.

En, wat denk je ervan?
Heb jij voortaan een liefdevolle afspraak met jezelf voor de spiegel?

Dirkje Evers

Dirkje Evers is de oprichter en eigenaar van Groeikans Academie. De blogs op deze website dateren uit de periode 2012-2014, maar de inhoud is nog steeds waardevol, want de 'lessen' uit de blogs zijn tijdloos. Momenteel is Dirkje actief binnen haar webdesignbedrijf Presenteer Jezelf Online. Vanzelfsprekend heeft ze ook deze website voor Groeikans Academie zelfgemaakt.

4 reacties

 1. Antoinet op 17 februari 2012 om 07:57

  Hallo Dirkje

  Een geweldige site, en past heel goed bij mij therapie die ik bezig ben,
  Die begon ook met een spiegeloefening

  het is een krachtige oefening die nauwelijks tijd vraagt

  ……. Ik hou van jou
  Precies zoals je bent
  En ik steun je helemaal in al je kracht,
  Grootsheid en overvloed aan mogelijkheden
  Je bent speciaal
  Je kuntalles bereiken wat je wilt
  Je bent absoluut perfect
  En wat ben je mooi

  Deze oefening komt uit de Spiegologie van Willem de Ridder
  ( meer weten kijk maar op internet)

  Groetjes Antoinet Verboven

  • Dirkje Evers op 17 februari 2012 om 13:04

   Hallo Antoinet,

   Dankjewel voor het compliment en voor je waardevolle bijdrage. Dat is inderdaad een hele mooie en krachtige verklaring om tegen jezelf uit te spreken in de spiegel!

   Het boek ‘Spiegelogie’ van Willem de Ridder heeft mij in feite op het spoor gezet van het Vernieuwend Denken. Voordat ik met de Louise Hay filosofie in aanraking kwam en daar mee ging werken, heb ik de Spiegelogie methode gevolgd en ook heb ik in een fanclubje gezeten. Ik vind het nog steeds een prachtige methode en ik ga zeker nog een boekbespreking schrijven over dit boek!

 2. Monique op 17 februari 2012 om 19:56

  Hallo Dirkje,

  Wat prachtig verwoord weer. Ik ga vanavond met extra aandacht naar mezelf kijken. (en morgen en overmorgen en…)

  Prachtige site trouwens!

  Groet,
  Monique

 3. Monique op 20 februari 2012 om 22:01

  Tja, laat ik mij reactie van wat ik in de spiegel zie bij ‘wees eens lief voor jezelf met valentijn’.

  Groet,
  Mo.

  *** Aanvulling van Dirkje: ***

  Hallo Monique,

  Die – mooie en bijzondere – reactie waarover je hierboven schrijft, heb ik ook nog maar even hieronder geplakt. Zo kunnen nóg meer mensen hem lezen en erdoor gestimuleerd worden om op eenzelfde manier naar zichzelf te (gaan) kijken.

  Dit is wat Monique schreef over zichzelf onder de blogpost ‘Wees eens lief voor jezélf met Valentijn’:

  Ik kreeg de vraag, wat zie jij in de spiegel.
  En vrouw in de bloei van haar leven, met een voorgevel
  waar menigeen jaloers op zou zijn en soms ook een hoop geld aan uitgeven.
  Ik zie een vrouw met mooie armen met slanke handen en vingers. Polsen om armbandjes om te dragen.
  Een hoofd met de neus en kin van mijn vader. Mooie ogen en halflang blond haar met wijsheid erin.
  Smalle voeten met een zeer gangbare afmeting. Een echte Hollandse kont. En dan ook nog een buik waarop een mooi verhaal te lezen is.
  Alles je dit dan allemaal al hebt, wat wil een vrouw dan nog meer? INHOUD. En wat nou echt mooi is, die heb ik ook!
  Ik hou van mensen! en laat ik er nou zelf ook een zijn. 😉

Laat een reactie achter