Van jezelf houden, kan en doe jij dat genoeg?

Van jezelf houden – kan en doe jij dat genoeg?

Hoe kan je het beste uit jezelf halen als je niet van jezelf houdt?

Het klinkt als een cliché maar voor mij is dit wel de waarheid. Door de jaren heen ben ik wel het belang gaan inzien van het houden van jezelf en ben ik hier stappen in gaan maken.

Wat zijn de gevolgen van het niet houden van jezelf?

Niet houden van jezelf kan grote gevolgen hebben voor jezelf. Hier zal je je niet altijd bewust van zijn. Je zal geplaagd worden door besluiteloosheid, je vergelijkt jezelf met anderen mensen, je maakt je druk om wat anderen mensen van je denken, je zal zelftwijfel hebben en je zal de behoeften van anderen mensen als prioriteit zien. Immers de gedachte ‘ben ik goed genoeg?’ zal dan door je hoofd spelen.

Je zal omstandigheden en mensen aantrekken die jouw negatieve overtuigingen bevestigen. Je trekt aan wat je voelt volgens de wet van aantrekkingskracht. Om liefdevolle mensen en omstandigheden aan te trekken is het belangrijk om eerst goed voor jezelf te zorgen en van jezelf te houden.

3 stappen om meer van jezelf te houden

Zeg “JA”

Een beetje aparte oefening: omdat ik vaak oefen in het “nee” zeggen en het leren stellen van grenzen, is het vandaag zeg “JA”. Je hoeft het met deze oefening niet met iedereen eens te zijn ;-).

Wanneer je negatieve gevoelens bemerkt bij jezelf zeg dan gewoon “JA” of “YES”, dit geeft je meteen een bewustwording maar ook een ‘blij’ gevoel. Zo kan je makkelijk je gedachten onderbreken en geef je jezelf de ruimte om te veranderen.

Geef jezelf wat je nodig hebt

Waar krijg jij energie van? Wat heb je nodig in het leven? Vaak zoeken we het bij anderen om een ‘leegte’ in ons zelf op te vullen. Een ander kan de leegte niet vullen, dit moet je echt zelf doen.

Op verschillende vlakken in je leven kan je jezelf ‘voeden’. Wat geeft jouw positieve gevoelens? Yoga, wandelen in de natuur en/of fietsen. Wat geeft je energie? Een half uur in bad liggen, een boekje lezen en/of een power nap? Snap je de bedoeling? Geef jezelf wat je nodig hebt.

Doe in ieder geval één ding op een dag om jezelf te ‘voeden’. Dit is een stap naar het houden van jezelf omdat je het waard bent! Er zullen altijd dingen blijven die ‘moeten’ maar jij bent no.1!

Zie jezelf

Zie jij wie je echt bent? Ga eens naar de spiegel en kijk jezelf eens goed in de ogen. Laat je negatieve gedachten en kritische uitingen gaan. Concentreer jezelf op je ogen en kijk eens echt goed naar jezelf. Blijf kijken! Kijk totdat je werkelijk ziet wie je bent. Een uniek persoon met een mooi, warm hart.

Oefen maar eens en kijk wat dit met je doet.

Het houden van jezelf is oefenen en als je elke dag een stap doet dan zal je energie toe nemen, je zal een positieve effect hebben op andere mensen en je zult mensen aantrekken die jouw behandelen zoals jij jezelf behandelt. Met liefde!

Voor dit moment: Accepteer en hou van jezelf, precies zoals je bent!

Warme groet, Marian Palsgraaf

Geschreven door: Marian Palsgraaf, Just Be You

Vind je het lastig om van jezelf te houden?

Wil je graag een steuntje in de rug bij het leren houden van jezelf? Dan is de online cursus ‘Van Jezelf Houden in 21 stappen’ misschien iets voor jou!

Méér over de cursus ‘Van Jezelf Houden in 21 stappen’

Online cursus 'Van Jezelf Houden in 21 stappen'

 

Gastblogger

3 reacties

 1. Marian op 23 juli 2013 om 23:10

  Weer anders als je blog geplaatst is!

  Dank je wel en het belangrijkst ben JIJ! Je kan er dan ook zijn voor anderen en dit wordt wel eens vergeten ;-).

  Warme groet, Marian

 2. Anoniem op 1 november 2015 om 18:43

  Ik zit zelf in een negatieve spiraal en kom er niet meer uit. Ga mezelf ook steeds meer irriteren in mijn relatie/gezin en doe vaak heel chagrijnig tegen mijn man en dochtertje. Ook ga ik mezelf steeds meer irriteren aan de buurt, terwijl de buren gewoon doen wat zij willen….maar zie dan mensen op bezoek komen en denk dan, ik zou willen dat wij meer vrienden hebben. Ook als de kinderen buiten spelen moet dat altijd met veel gegil en ik denk dan, kan dat niet wat minder. Alles en iedereen is gewoon teveel nou en weet niet wat ik er aan moet doen. Voorheen had ik problemen met mijn ouders, maar dat is na jaren uitgesproken en dat is goed. Ik heb ook een leuke schoonfamilie, al kan ik me soms irriteren aan mijn schoonmoeder, maar daar mag ik natuurlijk niks van zeggen. Het leven valt me soms best wel zwaar en ik denk dan morgen word het beter, maar dat is dan nooit. Ja tuurlijk zijn er wel leuke dingen, maar ik geniet er te weinig van. Merk dat ik nou ook van de hak op de tak spring en is het misschien niet duidelijk, maar waar het op neer komt dat ik gewoon alles en iedereen even zat ben en dat ik denk, stik er maar in. Terwijl ik een leuk gezin heb, man een leuke baan, ik werkzoekende…..maar dat komt vast ook goed en zijn allemaal gezond. Ik zou eigenlijk blij moeten zijn en gelukkig, maar ik kan het gewoon niet meer. Te weinig vrienden, vaak naar dezelfde mensen op de koffie ( familie ) en veel dezelfde dingen….ach laat maar. Ik weet het zelf ook niet meer.

  • Dirkje Evers op 3 november 2015 om 17:11

   Dat klinkt als een hele lastige situatie. Omdat je beseft dat je genoeg, of misschien wel ‘alles’ hebt om gelukkig over en mee te kunnen zijn, maar je het niet bent. En je dus beseft dat je ontevreden en ongelukkig bent over… eigenlijk ‘niks’? En je je zelf dat weer kwalijk neemt.

   Je schrijft het zelf al, alles is even teveel. Misschien even niks moeten en willen van jezelf. Accepteer dat het ‘even zo is’ en doe een paar weken even niet je best om ‘verplicht gelukkig’ te zijn.

   Zoek eventueel iemand om een goed gesprek mee te voeren over je frustraties en onzekerheden. Een vriendin, de huisarts, maatschappelijk werker?

Laat een reactie achter