Leer van je fouten

Leer van je fouten

We maken allemaal fouten. Ikzelf gisteren nog, toen ik in een persoonlijke email reageerde op iets wat ik gelezen had en waaruit ik een conclusie had getrokken die niet klopte en die niet terecht was.

En dat niet alleen. Ten eerste ging het me helemaal niet aan en ten tweede bedoelde ik eigenlijk iets anders dan er letterlijk stond in mijn email, omdat de formulering nogal ‘kort door de bocht’ was.

En daaruit blijkt tegelijk ook weer eens de kracht van woorden en van de woordkeuze die je gebruikt.

Een fout is snel gemaakt

Je kunt normaal gesproken nog zo je best doen, of zo zorgvuldig zijn, soms lukt iets gewoon nog niet zo goed. Of af en toe ben je eens iets minder zorgvuldig in je communicatie en glipt er iets tussendoor.

Dat is geen rechtvaardiging voor het maken van fouten, maar wel een feit waar je als mens hoe dan ook mee te maken krijgt.

En als dat gebeurt, dan kun je helaas niet meer veranderen dát het is gebeurd, maar biedt het je wel een een mooie gelegenheid om er iets mee te doen:

 • Heb je een fout gemaakt bij het maken van iets of bij het vervullen van een taak, dan kun je de fout herstellen of de klus overnieuw doen en de eventuele nadelige gevolgen ervan proberen te beperken.
 • Heb je een fout gemaakt doordat je niet zorgvuldig bent geweest in je communicatie en je daardoor misschien mensen gekwetst hebt, ook al heb je het zo niet bedoeld, dan kun je je fout erkennen en je excuses aanbieden.

Straf jezelf niet voor het maken van fouten

Fouten maken is menselijk, het hoort bij het leven omdat je er iets van leert. Je kunt niet groeien als je geen fouten mag en kunt maken.

‘Fouten zijn als traptreden. Ze zijn belangrijk, het zijn leraren. Straf jezelf niet als je iets fout hebt gedaan. Als je bereid bent om te groeien en van je fouten te leren, kunnen ze je verder helpen op de weg naar je levensvervulling.’ ~ Louise Hay

Levenslessen

Straf jezelf dus niet, maar zie het als een les. Durf te kijken naar wat er fout ging, herstel de fout of erken de fout en bied je excuses aan. En spreek met jezelf af dat je het voortaan ánders en béter zult doen.

Méér kun je eigenlijk ook niet doen, want het is al gebeurd en dát kun je niet meer veranderen. Maar je kunt er gelukkig wel lering uit trekken met het oog op je toekomstige handelen en dat is het beste wat je er verder nog mee kunt doen.

Niemand is perfect en dus hoef jij dat ook niet te zijn. Fouten maken hoort bij het leven en het is de schoonheid van het leven dat je zo nu en dan weer opnieuw attent wordt gemaakt op zaken die jouw aandacht verdienen.

In mijn geval werd ik liefdevol op mijn misstap geattendeerd door de ontvanger van de email. En daar ben ik haar erg dankbaar voor!

Hoe ga jij om met de ‘fouten’ die je maakt? Stap je erover heen (‘jammer dan, het is nu eenmaal gebeurd’) of doe je er iets mee?

Dirkje Evers

Dirkje Evers is de oprichter en eigenaar van Groeikans Academie. De blogs op deze website dateren uit de periode 2012-2014, maar de inhoud is nog steeds waardevol, want de 'lessen' uit de blogs zijn tijdloos. Momenteel is Dirkje actief binnen haar webdesignbedrijf Presenteer Jezelf Online. Vanzelfsprekend heeft ze ook deze website voor Groeikans Academie zelfgemaakt.

6 reacties

 1. Antoinet op 21 april 2012 om 09:29

  Hoi Dirkje

  Gelukkig maak jij ook fouten,.
  Ik las net iets heel toepasselijk op dagelijkse gedachte net

  VAN STRUIKELINGEN DANSPASJES MAKEN IS OOK LEVENSKUNST

  Ik wil je nog bedanken voor de dvd die ik gewonnen heb
  Ben er erg blij mee
  En is goed om te hebben

  Groetjes Antoinet

  • Dirkje Evers op 26 april 2012 om 11:07

   Gelukkig wel Antoinet, het leven zou ook maar saai zijn als niemand fouten maakte, toch?

   Dankjewel voor het toesturen van die gedachte, een hele mooie en ook toepasselijke. Inderdaad, van struikelingen kun je danspasjes maken. Ofwel, maak van iets wat er ‘fout’ ging alsnog iets moois…

   Fijn te horen dat de DVD goed terechtgekomen is!

 2. Evelien Bos op 23 april 2012 om 10:08

  Het maken van fouten is altijd vervelend, zeker als je ze had kunnen voorkomen.

  Wat mij wel helpt is om bij alles wat belangrijk voor me is, gefocust te blijven op dat waar ik mee bezig ben… en ik kan dan (voor mezelf) beter accepteren dat als iets niet helemaal gegaan is zoals ik wil, dat het zo heeft moeten zijn.

  Liefs, Evelien

  • Dirkje Evers op 26 april 2012 om 11:31

   Dat is een mooie om mee te nemen, Evelien! Veel fouten sluipen er inderdaad in op de momenten dat je niet alert bent en even ‘snel’ iets doet, en dat zijn dan tegelijk – voor mezelf in ieder geval – de meest vervelende fouten omdat ze zo gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Als je met aandacht iets doet, dan weet je in ieder geval dat je op dat moment je beste inzet hebt gegeven en kun je vaak ook beter omgaan met wat er ‘niet helemaal goed is gegaan’.

 3. Miranda op 26 april 2012 om 08:50

  Tegen andere zeg ik altijd als er iets fout is gegaan: “waar mensen zijn, worden fouten gemaakt”.

  Het is oke om fouten te maken, althans dat vind ik voor andere mensen. Voor mezelf ben (was) ik daar een stuk strenger in. Ik ben op dit moment druk aan de slag met affirmaties omdat ik mezelf erg negatief toesprak als ik een fout maakte.

  Nu vind ik ook dat geschreven woorden vaak anders overkomen dan dat ze bedoeld zijn. Met mailen of chatten mis je de emotie van de ander er vaak bij, wat het toch lastiger maakt.

  Groetjes, Miranda

  • Dirkje Evers op 1 mei 2012 om 15:31

   Ik herken dit wel, Miranda. Ik ben hier ook veel strenger in voor mezelf dan ik voor anderen ben. Ik denk dat dit de mens ‘eigen’ is en dat dit voor heel veel mensen geldt. Gelukkig heb ik inmiddels wel geleerd en geaccepteerd dat óók ik fouten mag maken en ben ik daardoor minder snel ‘boos’ op mezelf. We zijn immers allemaal mensen die continue aan het leren en groeien zijn. Ook ik, ook jij…

   Mailen en chatten maakt het inderdaad lastig om een gesprek bij te sturen als het ‘fout’ gaat, omdat je niet ziet of hoort hoe jouw boodschap bij de ander overkomt en je die niet kunt bijsturen tijdens het gesprek. Dus dat betekent dat je in de mail en chat extra moet opletten of er wel staat wat je bedoelt en of het ook zo overkomt. En daar heb je op dat moment dan weer de focus voor nodig waar Evelien hierboven over schrijft…

Laat een reactie achter