Het levensverhaal van Louise Hay

Het levensverhaal van Louise Hay

Dit is een eigen, vrije vertaling van het levensverhaal van Louise Hay dat gepubliceerd is op haar eigen website.

Louise Hay is wereldwijd bekend als één van de grondleggers van de zelfhulpbeweging. Haar eerste boek, ‘Heal Your Body’, werd gepubliceerd in 1976, lang voordat de mind-body beweging in opkomst was. Na een herziening en herdruk in 1988, werd deze bestseller in 25 talen vertaald en kwamen de ideeën van Louise voor de mensen in maar liefst 33 verschillende landen beschikbaar. Door de helende technieken en de positieve levensfilosofie die Louise aanreikt, hebben miljoenen mensen geleerd hun leven vorm te geven zoals zij zich dat wensen, zowel op lichamelijk, geestelijk als spiritueel gebied.

Haar persoonlijke levensfilosofie is voortgekomen uit de ervaringen die ze opdeed in haar traumatische opvoeding. Haar kindertijd was armoedig en onstabiel en haar tienerjaren werden gekenmerkt door misbruik. Louise liep dan ook weg van huis en kwam uiteindelijk terecht in New York, waar ze modellenwerk ging doen en met een rijke zakenman trouwde.

Alhoewel het er toen al op leek dat haar leven een andere wending had genomen, begon haar werkelijke helingsproces pas veertien jaar later, op het moment dat er een einde kwam aan haar huwelijk.

De Science of Mind

In 1970 begon Louise met de activiteiten die uiteindelijk haar levenswerk zouden worden. Ze woonde bijeenkomsten bij van de Church of Religious Science (ook wel de Science of Mind genoemd) en ze begon hier een opleiding als geestelijk verzorger. Al snel werd ze een populaire spreker binnen de kerk en werd ze gevraagd om cliënten te adviseren. Dit werk groeide uit tot een full-time baan.

Een aantal jaren later stelde Louise een naslagwerk samen, waarin ze in detail de relatie tussen lichamelijke aandoeningen en de geestelijke oorzaken daarvan beschreef. Ook gaf ze hierbij door haarzelf ontwikkelde affirmaties met positieve gedachtepatronen waarmee men de ziekteprocessen kon omkeren en gezondheid kon creëren.

Deze gids was de basis voor haar eerste boek ‘Heal Your Body’. Ze begon reizen te maken binnen de Verenigde Staten en gaf overal lezingen en workshops over ‘houden van jezelf’ en ‘je leven helen’.

Toen Louise kanker kreeg, kreeg ze de kans om haar eigen filosofie zelf in praktijk te brengen. Ze nam de alternatieven voor een chirurgische ingreep en voor medicijnen in overweging en ontwikkelde een intensief programma dat bestond uit affirmaties, visualisaties, gezonde voeding in combinatie met reinigingskuren en psychotherapie. Binnen zes maanden was ze volkomen genezen van de kanker.

Publicatie van ‘Je kunt je leven helen’

In 1980 verhuisde ze terug naar haar geboortestreek in Zuid Californië en daar zette ze voor het eerst de methoden die ze gebruikte in haar workshops op papier. In 1984 werd haar nieuwe boek ‘You Can Heal Your Life’ – dat in het Nederlands is uitgebracht onder de titel ‘Je Kunt Je Leven Helen’ – gepubliceerd.

In dit boek legt Louise uit dat onze overtuigingen en de ideeën die we over onszelf hebben vaak de oorzaak zijn van onze emotionele problemen en onze lichamelijke aandoeningen en hoe we, door bepaalde methoden toe te passen, ons denken en ons leven ten goede kunnen veranderen. Het boek bereikte de New York Times bestsellerlijst en bleef daar voor dertien achtereenvolgende weken op staan. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 35 miljoen exemplaren van ‘You Can Heal Your Life’ verkocht.

Samen met zes mannen die gediagnosticeerd waren met Aids begon Louise in 1985 haar beroemd geworden supportgroep ‘The Hayride’. In 1988 was deze groep uitgegroeid tot een wekelijkse samenkomst van 800 mensen en was men met de groep verhuisd naar een grote zaal in West Hollywood.

Opnieuw was Louise in staat geweest een beweging vol liefde en steun op gang te brengen, op een moment lang voordat mensen roze lintjes gingen dragen op hun jassen ter ondersteuning van de Aids-beweging. Over haar ervaringen met deze krachtige groep schreef ze in die tijd ‘The AIDS Book: Creating a Positive Approach’.

Uitgeverij Hay House

Louise staat nu aan het hoofd van Hay House, een succesvolle uitgeverij. Wat ooit is begonnen als een kleine onderneming in de woonkamer van haar huis, is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf dat wereldwijd miljoenen boeken, cassettebandjes en CD’s heeft verkocht. Tot de Hay House auteurs behoren vele vooraanstaande personen uit de zelfhulpbeweging, zoals Wayne Dyer, Joan Borysenko, Doreen Virtue en anderen.

Hiernaast heeft Louise nog twee non-profit organisaties opgericht: de Hay Foundation en de Louise L. Hay Charitable Fund. Deze organisaties ondersteunen vele instellingen die zich inzetten voor Aids-patiënten, mishandelde vrouwen en andere groepen mensen die hulp en steun nodig hebben.

Huidige activiteiten

Louise’s boodschap over heling is het onderwerp geweest in vele kranten- en tijdschriftartikelen. Ze is regelmatig op televisie verschenen en schrijft een maandelijkse column ‘Dear Louise’ die in meer dan 50 bladen in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Spanje en Argentinië gepubliceerd wordt.

Op 81-jarige leeftijd heeft Louise vol trots haar allereerste film uitgebracht, genaamd ‘You Can Heal Your Life: The Movie’. Op de momenten dat ze thuis is in San Diego, tussen haar reizen door, geniet Louise van haar activiteiten op het gebied van schilderen, dansen en tuinieren.

© Foto gebruikt met schriftelijke toestemming van Hay House.

Dirkje Evers

Dirkje Evers is de oprichter en eigenaar van Groeikans Academie. De blogs op deze website dateren uit de periode 2012-2014, maar de inhoud is nog steeds waardevol, want de 'lessen' uit de blogs zijn tijdloos. Momenteel is Dirkje actief binnen haar webdesignbedrijf Presenteer Jezelf Online. Vanzelfsprekend heeft ze ook deze website voor Groeikans Academie zelfgemaakt.

Laat een reactie achter