Ervaar de kracht van een andere woordkeuze

Ervaar de kracht van een andere woordkeuze

Jouw uitgesproken en geschreven woorden hebben invloed op hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en hoe je je toekomst creëert, net zoals jouw gedachten dat hebben.

Het is dus belangrijk dat je de woorden die je gebruikt en uitspreekt net zo zorgvuldig uitkiest als je gedachten.

Met geschreven en gesproken woorden bereik en beïnvloed je niet alleen jezelf, maar óók de mensen om je heen. Je kunt hen er blij mee maken of verdrietig, je kunt hen complimenteren en opbeuren, maar ook afkraken en afbranden.

Wees je dus niet alleen bewust van je gedachten, maar wees ook alert op de woorden die je in je dagelijkse activiteiten en in je contacten met andere mensen gebruikt.

Zijn jouw woorden positief, vreugdevol, liefdevol en warm? Of zijn het woorden vol negativiteit, bitterheid, kritiek, wrok en nijd?

De kracht van woorden – video tweeluik

Hieronder vind je een video tweeluik over de kracht van woorden en over de reacties die woorden bij jouzelf en bij anderen kunnen oproepen.

Laat je ontroeren door video 1 en inspireren door video 2:

The Power of Words 1

The Power of Words 2

Wat zou jij kunnen of willen veranderen en verbeteren aan jouw woordkeuze? Welke voor boodschap zit er voor jou in deze video’s?

Dirkje Evers

Dirkje Evers is de oprichter en eigenaar van Groeikans Academie. De blogs op deze website dateren uit de periode 2012-2014, maar de inhoud is nog steeds waardevol, want de 'lessen' uit de blogs zijn tijdloos. Momenteel is Dirkje actief binnen haar webdesignbedrijf Presenteer Jezelf Online. Vanzelfsprekend heeft ze ook deze website voor Groeikans Academie zelfgemaakt.

6 reacties

 1. Charlotte op 7 april 2012 om 12:05

  Hé schone zus, bedankt voor het delen van deze waardevolle woorden en beelden. Bij het eerste filmpje was ik inderdaad ontroerd, bij het tweede voelde ik herkenning. Nu nog de daad bij het woord voegen… 🙂

  • Dirkje Evers op 10 april 2012 om 14:33

   We ‘vergeten’ het helaas zo vaak hè. Af en toe even het tweede filmpje terugkijken. Ikzelf ook… 😉

 2. Monique op 13 april 2012 om 23:22

  En of woorden verschil maken. Ik zeg tegenwoordig ook dat ik naar mijn werk mag! En dat de wereld zo heerlijk opfrist van een regenbui. Vaak wordt ook identiteit en gedrag door elkaar gehaald. Je doet stom, je bent niet stom, dat soort dingen. Het maakt echt een verschil hoe dat binnenkomt. Aan gedrag kan je tenslotte ook nog iets doen. Tuurlijk moeten we soms gewoon dingen en toch merk ik (net als die man in het filmpje) dat met een andere benadering de dingen anders voelen/overkomen. De toon maakt tenslotte de muziek. Ik ga dan ook vol goede moed mijn morgen kennis testen (ik geloof dat ze zo iets een examen noemen, maar ja, dat woord heeft voor mij weer zo’n lading ;))

  • Dirkje Evers op 17 april 2012 om 15:41

   Inderdaad, alleen al door dingen anders te benoemen, kun je je leven leuker en gemakkelijker maken. Er verandert feitelijk niets aan de situatie, maar de gevoelservaring wordt anders, het voelt lichter. Eenvoudig toe te passen en nog gratis ook! 🙂

 3. Miranda op 26 april 2012 om 09:12

  Mooie filmpjes.

  Als het om andere gaat, ben ik altijd wel positief. Ik zie in iedereen wel iets goeds en dat kan ik ze ook altijd wel vertellen. Voor mijzelf ligt dit iets anders, dan ben ik een stuk negatiever. Mijn probleem hierin is dat ook als er niets negatiefs is, ik “automatisch” toch ergens negatief op uit kan komen. (bv. wat als dit, of wat als dat….wat dan… En de zogenaamde beren op de weg zien, en daar staan er bij mij altijd heel veel van op de weg).
  Nu ik een tijdje affirmaties gebruik, moet ik zeggen dat het beter gaat. Je voelt je er beter door en omdat je er mee bezig bent valt het ook sneller op als je een negatieve gedachte hebt. Ik voel me er wel beter bij en kan nu ook voor mijzelf weer goede dingen in het leven zien.
  De keuze van goede woorden en gedachten maken dus inderdaad een groot verschil.

  Groetjes, Miranda

  • Dirkje Evers op 1 mei 2012 om 15:01

   Fijn om te horen dat het affirmeren van positieve gedachten je zo goed helpt, Miranda. Net zoals Monique hierboven al zegt: ‘Het is de toon die de muziek maakt’…

   Zelf merk ik ook dat ik vaak strenger naar mezelf kijk dan ik naar anderen doe. Maar als ik me dat dan realiseer – of als iemand me daar op wijst – dan lukt het me gelukkig ook wel om milder naar mezelf te gaan kijken. De sleutel is hier de bewustwording, want pas als je je ergens bewust van bent, kun je iets veranderen. Dat geldt voor het bewust worden van het gebruik van woorden, maar ook voor bewust worden van gedachten en gedrag. Het is in feite simpel, maar helaas niet altijd gemakkelijk. Maar zo te lezen ben je al goed op weg!

Laat een reactie achter