Doe mee met het alternatieve spiegeldieet!

Doe mee met het alternatieve spiegeldieet!

Enige tijd geleden vernam ik van het bestaan van het spiegeldieet. Het is ontstaan uit een initiatief van de Amerikaanse Autumn Whitefield-Madrano, die via haar blog vrouwen opriep om een maand lang niet in de spiegel te kijken.

Je herkent het vast, de invloed die de spiegel heeft in je leven. Het is maar een ‘dood’ ding natuurlijk, die spiegel, en het zijn feitelijk jouw gedachten over wat je ziet die je humeur bederven en je dag verpesten, maar toch. Het begint met die ene, onschuldige blik die je ’s ochtends in de spiegel werpt.

Onzeker door de spiegel

Een blik in de spiegel gaat doorgaans gepaard met een kritisch oog waarmee het uiterlijk aan een nadere beschouwing onderworpen wordt. En er valt altijd wel iets te vinden waarvan je zou willen dat het anders was. Misschien is het die ene tijdelijke pukkel, of misschien wel je puntige neus, wat grote oren of slappe haren. Of je te dikke kont of bolle buik.

Autumn had daar last van, en ze besloot om een maandlang de spiegel te vermijden. En ze vermeed niet alleen de spiegel, maar ook vermeed ze dat ze zichzelf zou zien in de reflectie van winkelruiten en in de weerschijn van haar eigen potten en pannen.

Mirror fasting

In de afgelopen twee jaren heeft ze tweemaal een maand aan ‘mirror fasting’ gedaan. Tijdens haar eerste spiegelloze periode mocht ze van zichzelf bij het aanbrengen van make-up nog een heel klein minispiegeltje gebruiken, waarmee ze alleen het stukje van haar gezicht kon zien waar ze mee bezig was. Maar tijdens de tweede periode heeft ze ook dit spiegeltje niet meer gebruikt, en bracht ze haar make-up op haar gevoel aan.

Autumn over haar ervaringen met ‘mirror fasting’:

‘Ik was verbaasd over hoe snel ik ophield met me druk te maken over hoe ik eruit zag. En als ík me daar niet druk om maakte, dan zou een ander het ook wel niet doen, bedacht ik me, en dat klopt feitelijk ook’.

Toen ze zich niet meer druk maakte om haar uiterlijk, merkte Autumn dat ze zich bevrijd voelde en dat ze zich meer ging richten op de wezenlijke dingen in haar leven zoals haar relaties en haar werk. Ze ontdekte daardoor dat ze de zorgen om haar uiterlijk had gebruikt om zich niet met dingen bezig te hoeven houden die óók aandacht vroegen en die veel belangrijker waren. En de aandacht die ze voorheen aan haar uiterlijk gaf, kon ze nu aan deze zaken geven.

‘Houdt Dirkje nu een pleidooi voor het spiegeldieet?’, zul je je misschien wel afvragen nu?

Néé en Já!
Vele vrouwen hebben sindsdien Autum’s voorbeeld gevolgd, maar ik weet een bétere oplossing!

Het alternatieve spiegeldieet

Als je in de spiegel kijkt, dan zie je zelden jezelf. We zien een projectie, een verbeelding. We zien wat we wíllen zien, we zien wat we niét willen zien, we zien wat we dénken te zien… En door dat wat we dénken te zien, door onze gedachten, voelen we ons top, geweldig en fantastisch, óf voelen we ons akelig, vervelend, onzeker en misschien zelfs wel lelijk.

Wegdoen dan maar, die spiegel?

Néé, zeker niet, want de spiegel kunnen we ook gebruiken als krachtig hulpmiddel voor het voelen van zelfliefde en voor het verkrijgen van een gevoel van zelfwaardering. Louise Hay adviseert het volgende:

‘Ga naar de spiegel. Het liefst ’s ochtends vóórdat je je tanden poetst. Kijk naar jezelf en zeg: ‘Ik hou van je. Ik hou echt héél veel van je!’. En verbind je dan met het innerlijke kind binnen in je, dat je waarschijnlijk lange tijd hebt weggestopt. En als je dát doet, dan zul je zien dat er wonderen gebeuren’.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

… wie is de mooiste, leukste, liefste in het land? JIJ natuurlijk!

Laten we met z’n allen op het alternatieve spiegeldieet gaan en vanaf nu iedere dag iets aardigs, liefs of leuks tegen onszelf zeggen, iedere keer als we in de spiegel kijken.
Doe je mee?

Deel hieronder jouw ervaringen met het alternatieve spiegeldieet.
Hoé voel je je, na een dosis liefdevolle aandacht van jezelf in de spiegel?

Dirkje Evers

Dirkje Evers is de oprichter en eigenaar van Groeikans Academie. De blogs op deze website dateren uit de periode 2012-2014, maar de inhoud is nog steeds waardevol, want de 'lessen' uit de blogs zijn tijdloos. Momenteel is Dirkje actief binnen haar webdesignbedrijf Presenteer Jezelf Online. Vanzelfsprekend heeft ze ook deze website voor Groeikans Academie zelfgemaakt.

7 reacties

 1. Helen Piotrowski op 23 september 2012 om 12:29

  Grappig om dit te lezen. Ik doe dit soms om me beter te voelen. Nog veel te weinig. ik ben ervan overtuigd dat als je lief bent voor jezelf en van jezelf kunt houden je pas kunt openstaan voor anderen, om van anderen te houden en niet te oordelen. Gekke bekken trekken in de spiegel helpt ook om spanning kwijt te raken. Of tegen je spiegelbeeld e opmerking maken: “He, lekker ding en dan een lange neus trekken” Ik schiet daarvan in de lach en weg is de stress.

  Lieve groet,
  Helen

  • Dirkje Evers op 3 november 2012 om 15:53

   Dat is inderdaad een mooie manier om je stemming te verbeteren. ‘Lachen is het beste medicijn’, wordt gezegd en ik geloof daar zeker in. Je komt meteen in een positieve(re) sfeer/vibratie terecht. 🙂

 2. Jolanda op 23 september 2012 om 14:52

  Hoi Dirkje,

  Ook ik heb dit al eerder toegepast, en moet zeggen, het werkt echt! Helaas niet volgehouden, en uiteindelijk val je dan weer in dezelfde valkuil(en). Toeval bestaat niet en het is niet voor niets dat dit artikel me onder ogen kwam. Dank je!
  Ik ga ermee aan de gang. 🙂

  Lieve groet ( en sterkte nogmaals)
  Jolan

  • Dirkje Evers op 3 november 2012 om 15:55

   Ik herken me hierin heel erg. Je begint ermee, het voelt fijn en dan toch ‘vergeet’ je het op een gegeven moment te doen. Misschien helpt het je als je een kleine handspiegel op je nachtkastje legt als herinnering, Jolanda? Succes!

 3. Lizy op 24 september 2012 om 13:40

  Dag Dirkje en al de rest ook natuurlijk…;
  Ik heb me net ingeschreven voor een worhshop “Houden van jezelf” waar we de hele les lang moeten werken met een spiegel….ben heel erg benieuwd.
  Ik dacht bij mezelf altijd dat ik heel erg van mezelf hou maar kwam tot de ontdekking tijdens een coachingsessie dat ik het toch nog moeilijk heb om bepaalde dingen “gemeend” tegen mezelf te zeggen. Ik ben altijd goede raad aan anderen aan het geven maar stond zelf niet genoeg stil bij mezelf…
  Nu geconfronteerd worden met mezelf onder leiding van een coach moet volgens mij toch wel één en ander gaan losmaken…
  De eerste worhshop is op 14/10 maar ik hou je zeker op de hoogte
  Veel liefs
  Lizy

  • Dirkje Evers op 3 november 2012 om 16:02

   De spiegeloefening is voor de meeste mensen behoorlijk ‘lastig’, want het is nogal confronterend om jezelf in de ogen te blijven kijken terwijl je lieve en mooie dingen tegen jezelf zegt. We zeggen die dingen wel tegen anderen, maar vrijwel nooit tegen onszelf. En áls we het doen, dan komen er vaak gevoelens van ‘niet goed genoeg zijn’ en ‘het niet waard zijn’ naar boven. Ik hoop dat je een goede workshop gehad hebt, Lizy!

 4. Ria op 22 december 2012 om 23:23

  Dag Dirkje,

  Eerlijk gezegd vind ik het best wel moeilijk om open en eerlijk naar mezelf te kijken in de spiegel zonder een oordeel over mezelf te vellen. Het lukt soms wel, maar daar moet ik echt wel mijn best voor doen.
  Zoals ik me van binnen voel klopt het niet meer met wat de spiegel me laat zien.
  Acceptatie he?
  Groetjes
  Ria

Laat een reactie achter