Persoonlijk groeien met behulp van Pinterest

Gebruik Pinterest voor je persoonlijke groeiAfgelopen week ben ik verleid door Pinterest. Pinterest is een gratis online dienst waarmee je plaatjes en teksten kunt pinnen op een online prikbord.

Het geheel vormt een kleurige verzameling van op thema ingedeelde boards met daar binnenin leuke, boeiende, interessante en grappige pins.

Het mooie van Pinterest is dat de boards door iedereen bekeken kunnen worden, óók door de mensen die géén Pinterest account hebben. Heb je geen account dan kun je dus tóch de pinboards van andere mensen bekijken en heb je wél een account dan kan joúw verzameling pins door ieder ander bekeken worden.

Oneindig veel mogelijkheden

Doordat je binnen je account meerdere pinboards kunt creëren, kun je Pinterest aanwenden voor heel veel verschillende doeleinden. Zelf heb ik bijvoorbeeld een speciale Pinterest account aangemaakt voor Groeikans Academie, met daar binnenin o.a. een board voor blogposts en een board met relevante video’s.

Jouw eigen, persoonlijke Pinterest account kun je natuurlijk ook voor diverse doelen gebruiken. Je kunt er een fotoverzameling op zetten, je favoriete boeken in een board tentoonstellen, de mooiste vakantieplekjes verzamelen, jouw zelfgemaakte schilderijen presenteren, en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn echt oneindig.

Maak een Visionboard op Pinterest

Pinterest kun je ook gebruiken als hulpmiddel voor jouw persoonlijke groei. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een visionboard.

Een visionboard is een prikbord of collage waarop je plaatjes en spreuken prikt of plakt die te maken hebben met de wensen, doelen en dromen die je hebt. Door middel van zorgvuldig gekozen afbeeldingen vertel je jezelf wie je bent en creëer je voor jezelf duidelijkheid over wat je wilt.

Als je jezelf omgeeft met krachtige en betekenisvolle beelden en daar meerdere keren per dag naar kijkt, dan richt je je aandacht op wat je wilt en belangrijk vindt en dan trek je dat onbewust naar je toe.

Door de afbeeldingen kun je beter visualiseren hoe iets zal zijn en zal voelen, waardoor jouw onderbewuste dit voor waar zal aannemen en – net als met het doen van affirmaties – alles in het werk zal stellen om dit beeld te realiseren voor je.

Nu Pinterest er is hoef je niet meer in de weer met een prikbord en punaises of met papier, schaar, lijm en tijdschriften om een collage voor je visionboard te maken, maar kun je dat gemakkelijk en snel digitaal doen. Op de momenten dat je iets ziet wat binnen het thema van je board past, kun je het direct pinnen!

Hoe je een visionboard maakt op Pinterest:

 1. Maak een account aan op http://pinterest.com
  Op dit moment moet je bij Pinterest zelf nog een uitnodiging opvragen en kan het een dag of twee duren voordat ze jou deze toesturen. Wil je sneller beginnen? Vraag dan een uitnodiging aan bij mij, ik kan jou rechtstreeks uitnodigen via mijn eigen account. Je kunt me hiervoor benaderen via het contactformulier.
  Verder dien je helaas bij het aanmaken van je account te beschikken over een Facebook of Twitter account. Heb je geen van beiden, maak dan even snel een tijdelijke Twitter account aan. Deze hoef je niet te gaan gebruiken, je kunt hem na het aanmaken van je Pinterest account op non-actief zetten of verwijderen en ook kun je de koppeling van Pinterest zelf naar Twitter direct weer deactiveren.
 2. Binnen jouw Pinterest account kun je nu diverse prikborden – boards genaamd – aanmaken. Maak een board met de naam ‘Visionboard’ aan.
 3. Zoek naar afbeeldingen die uitdrukken wie je bent en wilt zijn, wie en wat je wilt worden, wat je wilt hebben en bereiken, waar je op vakantie wilt gaan, waar je wilt wonen, etc. *
 4. Klik op de ‘Add’ button in Pinterest en kies voor ‘Upload a Pin’.
 5. Selecteer het board waar de pin op moet komen – in dit geval ‘Visionboard’ -, vul de beschrijving in en druk op de rode ‘Pin it’ knop. Jouw pin is nu gepubliceerd.
 6. Zoek ook binnen de Pinterest accounts van andere mensen om te kijken welke pins je naar jouw visionboard kunt overzetten door ze te re-pinnen.
 7. Speel en stoei wat met Pinterest. Voor het Visionboard is het niet nodig de pin aan een website te linken, maar het kan wél!

*Let op: Je kunt dus feitelijk alles pinnen wat je tegenkomt op internet, alleen betekent dit niet dat je ook zomaar alles mag gebruiken. Wees je ervan bewust dat je niet zomaar andermans foto’s mag gebruiken, omdat daar eigendomsrechten op rusten (de zogenaamde copyrights). Wanneer je een foto op internet ziet en deze pint met behulp van de pin-it button, dan wordt automatisch een link geplaatst naar de plaats van herkomst van die foto. Als je deze link laat staan dan zit je veilig omdat je de foto deelt en de verantwoordelijkheid over de rechten bij degene ligt die de foto op internet heeft geplaatst.

Pin je de foto niet direct vanaf internet maar via de functie ‘Upload a pin’, gebruik dan alleen je eigen foto’s of foto’s waarvan je gebruiksrechten hebt verkregen doordat je ze gedownload hebt van gratis of betaalde stockfotosites, zoals onder andere fotolia.com (betaald maar zeer betaalbaar), morguefile.com en sxc.hu (beide gratis). Let daarbij altijd op de bepalingen die voor de betreffende foto gelden. Pins van andere mensen re-pinnen kan natuurlijk ook, het eigendom van of de verantwoordelijkheid voor de rechten ligt dan bij de oorspronkelijke pinner en jij deelt de pin alleen maar, en dat mag want daarvoor is Pinterest ook bedoeld.

Wil je graag een handleiding erbij?
Download dan hier de Pinterest Handleiding van SocialMediavoorJou!

Leef je uit!

Naast het maken van een visionboard kun je natuurlijk ook een affirmatieboard maken en een board met je favoriete spreuken op het gebied van persoonlijke groei.

Zelf ben ik anderhalve week begonnen met Pinterest en inmiddels heb ik al heel wat gepind. Ik ben benieuwd naar wat voor mooie pinboards jij al hebt of gaat maken!

De pinboards van Groeikans Academie kun je bekijken op: pinterest.com/groeikans/

Heb jij weleens een visionboard op papier of op een prikbord gemaakt en zo ja, wat heb je daarop geplakt of gepind? Hoe lijkt het je om een visionboard op Pinterest te gaan maken?

 

Vond je dit artikel waardevol?
"Meld je dan aan om op de hoogte te blijven en ontvang gratis dit eBook als bonus!"
Ontvang voortaan óók het eZine met updates over nieuwe artikelen, video’s en (gratis) eBooks over persoonlijke groei die op de site verschijnen.

Reacties

 1. zegt

  Hoi Dirkje

  Leuk zal ik eens gaan bekijken
  Maar ik ben al een boek, schrift begonnen
  Waar ik in kleur, plak en vanalles in schrijf
  Heel fijn om in te werken
  Dus zie Nogwel
  Misschien een hel goeie tip voor mijn website
  Mijn zoon gaat die binnenkort helemaal vernieuwen

  Groetjes Antoinet

 2. Miranda zegt

  Hallo Dirkje,

  Wat een leuk idee, zo’n site waar je vanalles kunt verzamelen. Zelf sloeg ik alle leuke plaatjes e.d. altijd gewoon op op mijn pc. (waar ik ze vervolgens vaak niet meer terug kon vinden omdat ze overal en nergens stonden) Op dit moment heb ik geen eigen pc en gebruik ik mijn mobiel voor internet.

  Groetjes,

  Miranda

  • zegt

   Het is verslavend hoor Miranda! :-) Ik ben nog maar net begonnen en heb al een mooie verzameling gepind. Je kunt overigens ook via je mobiele telefoon pinnen. Voor de iPhone is er al een speciale app gemaakt en voor de andere telefoons komt er vast ook snel iets.

 3. Sylvia zegt

  Inspirerend! Ik ga zeker aan de slag met visionboard op Pinterest. Ik ben sinds 2007 bezig met visualisatie en heb wonderbaarlijke ervaringen. Mijn voorkeur ligt ook heel sterk bij visueel bezig zijn en denken. Papier, mindmappen, magneetborden, planningen met geeltjes, mandala you name it…. Ik doe het allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *